Jubileumboek 40-jarig bestaan Viggo

Goed werk heeft tijd nodig: enige tijd geleden werd Merkwaardig Marketing benaderd door Viggo. Zij bestonden namelijk 40 jaar en ze hadden de wens om een jubileumboek uit te brengen voor medewerkers en relaties. Een luxe afgewerkt en gebonden boek wat het bewaren meer dan waard is. Iemand zou de teksten en de coördinatie op zich moeten nemen, oftewel in hun woorden: “zorgen dat dat boek er komt”. Die rol nam Merkwaardig Marketing graag aan!

Wat volgde was een nauwe samenwerking tussen Merkwaardig Marketing en Viggo. De lijnen waren kort: samen met de directie, management assistant en vormgever van Viggo stond het plan al snel in de steigers. Er werd een globale tijdlijn opgesteld met de geschiedenis van Viggo, met highlights van de vestigingen in Eindhoven en op Schiphol. Merkwaardig Marketing ging aan de slag met de teksten en Viggo dook de archieven in om historisch fotomateriaal en verhalen op te snorren.

Interviews
Om de teksten te kunnen schrijven, volgden vele interviews. Met circa 25 medewerkers werd gesproken over hun werkzaamheden. Dit leverde prachtige verhalen en leuke anekdotes op. Eén medewerker werkt er al 40 jaar. Hij zat vol verhalen: over de aankomst van de paus in 1985, de aankomst van het Nederlands elftal na het WK in 1988,  de afhandeling van 34 vluchten rondom de UEFA Cup-finale in 2006, de eerste catering (broodjes van een lokale snackbar), de opkomst van Tax Free shoppen, de eerste terminal (tot die tijd een houten keet met oliekachel).

Anekdotes
Verhalen van KLM Cityhopper, Joost Meijs van Eindhoven Airport, Panalpina World Transport en G4S waren waardevolle aanvullingen op de verhalen van binnenuit.
Heel bijzonder was het persoonlijke gesprek wat ik had bij dhr. Van Kuilenburg thuis. Hij is passagier van het eerste uur en heeft alle ontwikkelingen meegemaakt: voor zijn werk als auto-designer bij Volvo vloog hij wekelijks vanuit Eindhoven via Amsterdam naar Göteborg in Zweden. Enthousiast vertelde hij over zijn gesprekken met de piloot, wanneer die voorstelde om vanwege de mist niet te landen op Göteborg maar één luchthaven door te vliegen om vervolgens met de taxi 1,5 uur terug te rijden. Voor passagiers die te laat waren, werd wel eens gestopt tijdens het taxiën zodat ze alsnog konden instappen. Talloze fantastische anekdotes die we anno nu als onvoorstelbaar bestempelen.

In december was het boek gereed en werd het uitgereikt. Het resultaat is een boek van 145 pagina’s, wat het complete verhaal vertelt van dit prachtige bedrijf.

Over Viggo
Viggo opereert op 3 bedrijfslocaties: Eindhoven Airport, Eindhoven Cargo Forum en Schiphol Airport. Als innovatieve luchtvaartdienstverlener voert Viggo talrijke taken uit: van bagage- en passagiersafhandeling en Security tot schoonmaak van de terminal. Op het Cargo Forum voert Viggo voor enkele toonaangevende forwarders alle activiteiten uit om luchtvracht te accommoderen. Werkzaamheden bestaan uit warehousing, de logistieke afhandeling voor zowel import als export en de totale douaneafhandeling. Op Schiphol Zuidoost voert Viggo in opdracht van Panalpina de geïntegreerde eerste en tweede linie afhandeling uit. Luchtvracht uit de Benelux-regio wordt hier aangeleverd om geconsolideerd te exporteren en andersom wordt importvracht gesorteerd om naar de juiste klant te gaan.

Viggo is gedurende 40 jaar gestaag uitgegroeid tot een professionele organisatie die binnen de luchtvaartwereld veel waardering oogst.